Stilte - om je eigen stem te horen

Je eigen stem horen

In die stilte kun je luisteren naar wat er is: in jou, om je heen, naar anderen, naar het “Hogere” (of hoe jij dat wat niet gekend kan worden ook noemt, als je het gevoel hebt of zelfs zeker weet dat er meer is dan alleen maar wij mensen en dieren enzo, en een eindig leven). En als je het gevoel hebt dat er niets meer is dan dit leven, is aandacht en stilte nog steeds fijn trouwens!

Stilte geeft rust, innerlijke ruimte, dat “momentje voor jezelf”, ontspanning. Hoe je dat doet, en wat er nog meer kan gebeuren, lees je hieronder.


Kriebels en spanning

In een artikel in Happinez lees ik (in het interview met Petra van Rijn), dat je in de stilte je eigen kern terug vindt, en de kracht die daarin zit. Ze noemt ook dat je door stil te worden beter kunt luisteren naar de signalen van je lichaam: kriebelt er iets in je maag, zit er spanning in je schouders?

Ik bedenk me dan dat je vervolgens kunt gaan voelen waar dat mee te maken heeft. Die kriebel kan gewoon honger zijn, dan eet je even wat. Het kan ook een spanning zijn waarvan je niet wist dat je die had – en ga je daar dan bij zitten met je aandacht, in die stilte, dan voel je: o ja, ik ga zo meteen op bezoek bij die vriendin die ik al zo lang niet gezien heb, en ik voel toch wat spanning daar, of de band er nog wel is, want het telefoongesprek voor de afspraak ging toch een beetje ongewoon. Of zoiets.

Probleem oplossen

Zo kun je de stilte op allerlei manieren vinden en gebruiken. In hetzelfde artikel zegt Koen de Jong bijvoorbeeld: “Wanneer je piekert, wordt je probleem-herkennend vermogen groter, en je probleemoplossend vermogen kleiner. En bij ontspanning gebeurt het omgekeerde.” En die ontspanning vind je dus door stil te worden. En nog stiller. Wanneer je vertraagt, word je vanzelf stiller. En andersom.

En Heleen Reijnierse zegt iets wat me diep raakt: “De stilte in mij zorgt dat ik mijn werk als coach en holistisch masseur met volledige aandacht en aanwezigheid doe. Hierdoor ontstaat er veel verbinding en ruimte voor verdieping tijdens de sessies. Het nodigt de cliënt uit voor een mooie innerlijke reis.”

Stilte om te kunnen voelen

Op diezelfde manier werk ik de laatste tijd steeds meer. Mijn coachsessies waren altijd hoofdzakelijk gesprekken, maar langzamerhand komt er meer stilte in, meer aanvoelen wat er nodig is, op grond van wat de cliënt vertelt of laat zien. En dan komen er meestal prachtige inzichten, puur door te zijn bij wat er is, en dat volledig te doorvoelen. Door stil te zijn en met aandacht er te zijn, kan ik helemaal open zijn voor wat er is bij de cliënt en bij mijzelf, zodat de cliënt zelf helemaal open naar zichzelf kan zijn. Dat is enorm helend, heb ik gemerkt.

Dus mijn uitnodiging aan jou is om de stilte in je zelf te ervaren, door simpelweg NU even te stoppen met dit lezen, en met alle andere dingen die je misschien tegelijkertijd doet, en alle geluid om je heen even uit te zetten voor zover dat kan.

Zelf ervaren - NU

Doe even je ogen dicht, hoor je ademhaling, zie je gedachten als wolkjes voorbij drijven (of misschien als irritante muggen om je heen zwermen – visualiseer dan dat ze allemaal het raam uit vliegen op zoek naar een ander slachtoffer …).

En word even helemaal stil, van buiten en van binnen. Laat jouw innerlijke ruimte voelbaar worden. Hoor wat er allemaal is aan geluiden om je heen. Laat alle gedachten en gevoelens even voor wat ze zijn, en wees aanwezig bij wat er is. Zonder oordeel, mening, gevoel over wat er is, zonder afwijzing - in volkomen acceptatie en gewaar zijn van wat er is, meer niet.

Wees nog een paar minuten helemaal stil, en kom dan met je aandacht weer bij waar je bent in de uiterlijke ruimte, op je stoel, in de kamer waar je bent. Voel even na, wat dit met je gedaan heeft. Neem die innerlijke stilte en ruimte mee in de dingen die je doet, de rest van je dag!

Wil je hier meer van, neem dan contact op voor de mogelijkheden: bel 06-5261 8162 of vraag een gratis adviesgesprek aan.

NIEUW

Vanaf 15 juli kun je die innerlijke ruimte ervaren in een HEAL-sessie (samen met Sigrid van Drunen). Op deze avonden gaan met elkaar de stilte in om verdieping en bewustzijn te vinden, verbinding te maken met je bron, de vrije ruimte om je heen en in jezelf ervaren. Hier vind je meer informatie, en kun je je inschrijven.
Data: 15 juli, 19 augustus, 16 september, 14 oktober, 18 november, 16 december.
Plaats: Nieuwerkerk ad IJssel

Fijn om je dan te mogen verwelkomen!

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Each email address will be obfuscated in a human readable fashion or, if JavaScript is enabled, replaced with a spam resistent clickable link. Email addresses will get the default web form unless specified. If replacement text (a persons name) is required a webform is also required. Separate each part with the "|" pipe symbol. Replace spaces in names with "_".
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.