Helder en Intens Coaching

Leert je anders kijken naar hoogsensitiviteit

Blog

Corona en coaching

Bij alle coachcontacten houd ik mij aan de geldende richtlijnen van het RIVM. Omdat coaching geen contactberoep is, kunnen de coachsessies op de normale manier (live dus) doorgaan. Wel houden we daarbij 1,5 meter afstand. Een mondkapje is niet nodig in de coachruimtes...

Lees meer
Het web van het leven

Het web van het leven

Wat is dat, het "web van het leven"? Ik las ooit het boek Het levensweb van Fritjof Capra, waarin uitgelegd wordt hoe alles op deze aardbol samenhangt op natuurwetenschappelijk gebied. Een tijdje geleden zag ik in een workshop een letterlijke vorm hiervan, die meer...

Lees meer
Op de wip

Op de wip

Keuzevrijheid voor hoogsensitieven – dat is iets waar we allemaal wel naar verlangen! Meestal ga je makkelijk mee met wat een ander wil. En vaak is het beter voor jou om te kiezen voor wat jij werkelijk wilt, wat goed voor jou is.

Lees meer
Je eigen stem horen

Je eigen stem horen

Stilte geeft rust, innerlijke ruimte, dat “momentje voor jezelf”, ontspanning. In die stilte kun je luisteren naar wat er is: in jou, om je heen, naar anderen, naar het “Hogere” (of hoe jij dat wat er nog meer is ook noemt). En als je het gevoel hebt dat er niets meer...

Lees meer
Het logo van Helder en Intens

Het logo van Helder en Intens

Het logo van Helder en Intens is gebaseerd op een Keltisch motief, een zogeheten vlechtmotief, waarbij de lijnen door elkaar heen gevlochten worden. De vier punten staan elk voor een ander aspect van de persoonlijkheid van de mens: bovenaan is blauw, deze symboliseert...

Lees meer
Hoe zou het zijn …

Hoe zou het zijn …

Wie ben ik? Er staat een boek in mijn boekenkast naast mijn werkplek, met de titel: “Wie ben ik?”. Het staart me af en toe aan, en daagt me uit tot een antwoord. Ik heb het idee dat ik het wel weet, maar zou het niet zo goed even snel kunnen vertellen. Daar moet ik...

Lees meer
Aandacht

Aandacht

Ben je weleens met je volle aandacht bij wat je aan het doen bent? Alle zintuigen open, aandacht bij je lichaam, je gevoelens, je gedachten? Juist als je hooggevoelig bent, helpt dat enorm om innerlijke rust te vinden!

Lees meer
Zuiver voelen

Zuiver voelen

Als je hoog sensitief bent (of HSP), betrek je allerlei opmerkingen vaak op jezelf. Iemand zegt: 'het is hier warm',  en jij als HSP staat onmiddellijk op en doet een raam open. Want je voelt je aangesproken. Dat heb ik zelf ook jaren gedaan, en gebeurt me nog...

Lees meer
De wijze spreekt …

De wijze spreekt …

Luister! "Je leven hoeft niet groots en meeslepend te zijn,Om betekenisvol te zijn" Moet je dan op zoek naar hoe je betekenis kan geven aan je leven? Hoe je leven betekenisvol kan zijn? En voor wie dan? Voor jezelf, of voor anderen, of voor DE WERELD? Hoe groot wil je...

Lees meer
Aandacht bij jezelf

Aandacht bij jezelf

Bewust bij jezelf zijn bij drukte Veel bezigheden, mensen die me bellen of mailen, e-mails die gelezen moeten worden en beantwoord en iets dat uitgezocht moet worden – dat heb jij vast ook weleens (hopelijk niet al te vaak!), dat het opeens heel druk is met van alles...

Lees meer
Kiezen voor wat jij wilt

Kiezen voor wat jij wilt

Dat klinkt vast mooi: kiezen voor wat jij wilt en kunt. Als je hoogsensitief bent, kan dat lastig zijn, om de juiste keuzes te maken in wat je binnen laat komen, en in wat je daarmee doet. Wanneer je zelf beslist wat wel en wat niet belangrijk is voor jou in het...

Lees meer
De tijd, en hoe dat werkt

De tijd, en hoe dat werkt

“Volgende week weet ik het, dat heb ik besloten.”Dat schreef ik heel dapper, half september. Volgende week weet ik wat ik het liefste doe, en hoe ik dat inpas in de andere werkzaamheden. Vooral hoe ik het inpas in de telefonische coaching, waar ik flink wat cliënten...

Lees meer
Al die prikkels altijd!

Al die prikkels altijd!

Wanneer je hoogsensitief bent, komt er vaak heel veel binnen aan geluiden, beelden, geuren en soms zelfs gevoelens van andere mensen. Het is dan van groot belang om dat te filteren. Anders word je overspoeld door al die informatie, en kun je daar erg vermoeid en...

Lees meer
Zorg goed voor jezelf!

Zorg goed voor jezelf!

Dat zei een marktkoopman op de markt tegen me, half maart, en het ontroerde me. Veel dingen zijn vrij plotseling zo sterk veranderd! Het zijn rare tijden, en we moeten een deel van onze gewoontes veranderen. Zoals afstand houden, veel vaker en bewuster handen wassen,...

Lees meer
Bedachtzaam of snelle actie

Bedachtzaam of snelle actie

Ik lees weer eens één van de boeken van Elaine Aron over HSP. Ze schrijft dat je hoogsensitiviteit ook kunt zien als een overlevingsstrategie, een manier die jou helpt om zo goed mogelijk te overleven. Een andere manier dan de meerderheid van de mensen (en dieren),...

Lees meer
Kadootje

Kadootje

Vrije tijd Met de drukke feestdagen van december kan het lastig zijn om tijd voor jezelf te nemen. Zou het niet heerlijk zijn om regelmatig vrije ruimte te hebben voor jezelf? Hieronder kun je lezen hoe je dat voor elkaar krijgt. Want in die vrije ruimte vind je rust...

Lees meer
Ik ga voor 150%!

Ik ga voor 150%!

Kan dat eigenlijk wel? 150% geven, in alles wat je doet? Ik dacht het niet, persoonlijk. Lees over wat het betekent, waarom het niet kan, en wat er gebeurt als je het toch doet. En hoe je dat oplost. Alles geven Een cliënt zegt tegen mij (ze is bij mij om meer rust in...

Lees meer
Naar andermans tuin kijken

Naar andermans tuin kijken

“Een Arabisch spreekwoord luidt: “geef een dwaas duizend talenten, en toch wil hij alleen het jouwe“. We gaan aan de slag in de tuin van ons leven en als we opzij kijken, zien we dat onze buurman daar staat en ons gadeslaat. Hij is zelf tot niets in staat,  maar...

Lees meer
Als zij het kan

Als zij het kan

(over merels en torenvalken) Wat hebben merels en torenvalken nou met mensen te maken? Of mussen en eksters, nu we het toch over vogels hebben. Een blog over onze drang tot vergelijken, en wat dat met je doet. Als zij het kan ... Hoe vaak lees ik dat niet, bij...

Lees meer
Je levenspad

Je levenspad

Vele wegen naar Rome (of waar je ook terecht wilt komen) Hoe ga jij je levenspad? Iedereen heeft zo zijn of haar eigen manier, en het kan veel inzicht geven als je eens kijkt hoe jij het doet. Inzicht in de beslissingen die je neemt of hebt genomen over hoe je door...

Lees meer
Levendig en beweeglijk

Levendig en beweeglijk

Heerlijk hè, dat zomerse weer dat we hebben gehad! Lekker buiten zitten werken, zwaluwen hoog boven mij in de lucht aan het zingen – piepen of tsjilpen is het meer, maar goed. Het klinkt zo vrolijk, zomers. Altijd als ik zwaluwen zie, word ik blij: hoe ze vliegen...

Lees meer
Pingpongen

Pingpongen

In het ongebreidelde hoofd van een gemiddelde HSP is er voortdurend een soort pingpongwedstrijd bezig, die je onder controle probeert te houden. Hieronder laat ik je een manier zien om het wat rustiger te krijgen van binnen, en er niet meer aan mee te doen. Dan heb je...

Lees meer
Stilte

Stilte

Ik las een blog op de site van het Tijdschrift voor Positieve Psychologie over stilte, en waarom het zo goed voor je is. Kennelijk heeft onderzoek aangetoond dat stilte goed is voor je hersenen, omdat ze ervan “bijkomen”, kunnen resetten als het ware. Stilte geeft...

Lees meer
Een vol hoofd

Een vol hoofd

Altijd maar die gedachten: wat zal de buurman nu weer over mij zeggen,dat liedje blijft maar doorgaan in mijn hoofd,steeds maar weer dat to-do-lijstje,gesprekken in mijn hoofd die ik zou kunnen hebben met die vriendin over wat ze vorige week zei,denken over dingen die...

Lees meer
Morgen bestaat niet

Morgen bestaat niet

Morgen bestaat niet - een enorme open deur, eigenlijk! Maar eentje waar we nooit rekening mee houden.Het wordt nooit morgen … Wist je dat?Ik las een verhaal over een man die een bordje zag in een kroeg achter de bar: Morgen gratis koffie. Hij kwam de volgende dag en...

Lees meer
Creatieve geest

Creatieve geest

Merk jij dat ook, dat je snel afgeleid bent? Dat je heel erg je best moet doen wanneer je geconcentreerd wilt werken? Veel hoogsensitieve mensen herkennen dat, en leren er verschillende manieren voor tijdens het opgroeien. Sommigen gaan continu mee in alles wat er is,...

Lees meer
Werken is fijn

Werken is fijn

Of niet? Had jij dat ook, dat je herkende in welke soort werk je op dit moment zit toen je mijn vorige blog las? Van veel lezers kreeg ik een enthousiaste en geïnteresseerde reactie: oh, is dat het? En hoe ga ik daar nu verder mee? Vandaar deze keer de volgende stap....

Lees meer
Geeft het of vreet het

Geeft het of vreet het

Herken je iets van het volgende? doodmoe thuis komen van je werk ook al vind je het leukje vervelen op je werk ook al heb je meer dan zat te doenhet overzicht kwijt raken want er zijn teveel verschillende dingenheel erg nerveus worden van je baas die steeds maar over...

Lees meer
Antennes

Antennes

Een vriendin van mij zegt weleens dat ze doodmoe wordt van zichzelf. Misschien herken je dat, dat het zo druk is in je hoofd. Bij haar komt het doordat ze altijd haar antennes uit heeft naar de buitenwereld. Ze is altijd alert, aan het opletten, kijken, opmerkzaam...

Lees meer
Angst als muur of als poort

Angst als muur of als poort

“Wanneer je de moed hebt de muur van je angst te naderen, verandert deze in een poort” , van Paul Ferrini, met dank aan de Dagelijkse Gedachte, 18 juli 2016 Een tijdlang veel bezigheden, zodat ik geen tijd had om te schrijven. Maar deze tekst hing nog op m'n prikbord...

Lees meer