Dit wil ik ZO graag!

Ook al wil je het graag, het kan toch eng zijn …

Je bent er eigenlijk klaar voor, je wilt het heel graag – en toch kun je het ook heel lang tegenhouden. Dat ene ding wat je zo graag wilt veranderen in je leven, maar wat je te eng vindt. Want er zijn zoveel heel valide en rationele redenen om het niet te doen. Om te blijven zitten waar je zit (“en verroer je niet, houd je adem in maar stik niet” – ons liedje vroeger bij verstoppertje spelen). Om niet groter te worden dan je nu bent, om niet ruimer te leven, om niet opener en vrijer te zijn.

Tijdens de lunch een interessant gesprek met een collega, die voor een flinke verandering in haar bedrijf staat. Ze heeft o.a. met haar man gepraat over hoe ze het het beste kan doen. Zij vraagt zich af: is het waar wat hij zegt, moet ik ernaar luisteren? Ik zeg: helpt het je verder wat hij zegt? Dat vindt ze een betere insteek, dat gaat ze gebruiken.

De veranderingen roepen spanning op, ze zijn best groot, het vergt nogal wat van haar. Maar ze voelt ook dat ze het heel graag wil: blijven zitten waar ze zit is mogelijk, maar niet wat bij haar past. Het is ook onontkoombaar dus, zeg ik – ja dat klopt, ik kan niet anders …

Ik hoor ook dat het lijkt op een soort inwijding, je bent daarna nooit meer dezelfde. En je kunt niet meer terug naar wie je was. Realiseer je dat: je zult zelf veranderen doordat je je manier van doen wezenlijk verandert.

Net als mijn zus jaren geleden tegen mij zei toen ik na een aantal uitzendbaantjes een fulltime baan aannam met veel eigen verantwoordelijkheid: “Je kunt nu nooit meer terug naar gewone baantjes”. En dat was ook zo!


Onontkoombaar

Soms sta je op zo’n punt dat het inderdaad onontkoombaar is, je kunt eigenlijk niet anders dan de verandering aan gaan, die ene grote stap zetten.

Wat helpt je nou, om dan inderdaad die stap te wagen, ondanks de spanning, het innerlijke verzet, het uitstellen, de twijfel?

Allereerst natuurlijk naar de praktische kant kijken: wat is er nodig om het praktisch mogelijk te maken? Zijn er bestaande afspraken thuis die moeten veranderen?
Wat zijn er voor consequenties als je deze stap zet? Welke zijn acceptabel, welke niet? Hoe los je de niet-acceptabele op? Wat verandert er voor de mensen om je heen? In hoeverre is dat acceptabel voor hen?


Doorslaan in zorgvuldigheid

Juffrouw Voorzorg, over wie ik al een paar keer geschreven heb, is hier heel duidelijk aanwezig. Alle mogelijke puntjes benoemen, steeds weer zoeken  naar wat er nog meer meespeelt, nog weer opnieuw een uitgebreid plan maken, nog eens een artikel (of beter nog: een heel boek!) lezen.

En zo gebeurt er ogenschijnlijk heel veel, je bent immers druk bezig ermee. Maar in werkelijkheid kom je geen stap verder.

Herken je dat?

Ik doe dit helaas nog te vaak, en erger me dan ook weer aan mezelf. Toch vind ik het ook vreselijk moeilijk om ermee te stoppen. Bij hoogsensitieve mensen zoals jij en ik speelt dit nog eens extra sterk. Door onze neiging om alle details belangrijk te vinden, overal diep over na te denken, verantwoordelijkheid te voelen voor de mensen die we liefhebben, en zo nog wat typische HSP-trekjes.

Dan wordt het heel belangrijk om te kijken naar:

  • Wat staat er gevoelsmatig in de weg?
  • Welke overtuigingen heb je over datgene dat je gaat doen, die jou tegenhouden?

Het beste wat je daarmee kunt doen, is “erbij gaan zitten”.

Oefening

Neem de tijd voor de volgende aandachtsoefening: ga rustig zitten, en ga met je aandacht naar binnen, naar een rustige plek in jezelf, waar jij bent (datgene waar je IK tegen zegt). Wees er helemaal met je aandacht, “kijk” als het ware rond van binnen, ga er even zitten, en geniet van je eigen binnenste.

Nodig dan die belemmerende overtuiging of dat gevoel uit om een gesprek met jou aan te gaan. Zonder oordeel, zonder afwijzing, nieuwsgierig en geïnteresseerd, vraag rustig wat het is dat die overtuiging of dat gevoel voor jou probeert te bereiken of vermijden. Probeer het te begrijpen, zoals je in een gesprek met een goede vriend of vriendin zou doen.
10 tegen 1 dat je op heel nieuwe inzichten komt over jezelf!

Nog een tip

Kijk ook even wat er met jou gebeurt wanneer je besluit de stap die je zo graag wilt, NIET te nemen. Hoe voelt dat? Hoe zie je dan je dagelijkse leven?

Dus de cruciale vraag blijft eigenlijk: hoe belangrijk is het voor je dat je deze nieuwe stap gaat zetten?


Wil je hier graag een keer over sparren, de oefeningen samen doen, dieper ingaan op wat er bij jou gebeurt, neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Each email address will be obfuscated in a human readable fashion or, if JavaScript is enabled, replaced with a spam resistent clickable link. Email addresses will get the default web form unless specified. If replacement text (a persons name) is required a webform is also required. Separate each part with the "|" pipe symbol. Replace spaces in names with "_".
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.