Mijn hart ...

Mijn hart gaat uit naar vrouwen die met zichzelf worstelen, vrouwen die zichzelf nog niet zo goed kennen. Vrouwen die ongeduldiger en kribbiger en geprikkelder zijn dan ze willen zijn, die moe zijn en uitgeput en leeg, vrouwen die zich maar steeds afvragen waarom ze niet alles voor elkaar krijgen dat ze vinden dat ze moeten doen.

Mijn hart gaat uit naar al die vrouwen die zichzelf vaak zwart maken, zo’n negatief beeld van zichzelf hebben, vrouwen die zo hard voor zichzelf zijn. En ondertussen zichzelf helemaal leeg geven aan andere mensen omdat ze denken dat ze dat moeten doen.


Herken je dit?

Je gaat iedere avond doodmoe je bed in, maar je kunt niet slapen omdat er zoveel in je hoofd zit. Allerlei gedachten en zorgen,vaak over andere mensen, en kritische gedachten over jezelf. Je zorgt niet of nauwelijks voor jezelf, want daar is geen tijd voor (“dat kan altijd nog, dat doen we in de vakantie wel”). Juist daardoor loop je verloren, raak je burnout, ben je vaak moe zonder dat je er achter kunt komen waar het door komt.

Het zou kunnen zijn dat je jezelf hierin herkent omdat je hoogsensitief bent – veel HSP’s (Highly Sensitive Persons) zorgen eerder voor anderen dan voor zichzelf, krijgen veel prikkels binnen en weten niet goed hoe ze dat kunnen doseren en ook nog energie overhouden, hebben veel tijd nodig voor zichzelf maar kunnen het nauwelijks aan zichzelf geven.

Heel mooi aan HSP is o.a. dat je veel aanvoelt van anderen, en dus goed kunt inspelen op wat zij nodig hebben. En dat je sfeer in een ruimte of een groep heel goed aanvoelt, en dan met een paar kleine dingen een minder prettige sfeer kunt ombouwen naar een veel fijnere sfeer.

Volop kunnen genieten

Ik zou je zo graag willen helpen anders met jezelf om te gaan, veel meer vanuit de erkenning: "ik ben HSP en dat is oké." Sterker nog: dat is fantastisch, want het is een hele mooie kracht (die je waarschijnlijk al lang gebruikt zonder het te weten!). Ik wil je dus dolgraag helpen bij het onderkennen en accepteren van HSP, er stukken beter mee omgaan, een goeie manier vinden om positief in het leven te staan en hun sensitiviteit als kracht te gebruiken i.p.v. alleen als last te ervaren. Leren grenzen te stellen, bij zichzelf te blijven (een uitgekauwde term maar wel heel belangrijk). Uiteindelijk leer je dan veel beter voor jezelf te zorgen. Je kunt dan gemakkelijker zeggen: sorry jongens, dit doe ik wel en dat niet, dit kan ik wel en dat niet, en dus echt je grenzen te stellen – wanneer je ze eenmaal kent en accepteert voor jezelf.

Het maakt mij zo blij als ik zie dat deze vrouwen weer volop in het leven kunnen staan, op een positieve manier, waar ze blij van worden, waar ze gelukkig van worden, en niet meer uitgeput raken doordat ze zich helemaal leeg geven. Omdat ze dus ook eindelijk heel veel aan zichzelf mogen en kunnen geven. Omdat ze geleerd hebben dat het echt nodig is om eerst voor jezelf te zorgen om daarna voluit voor anderen te kunnen zorgen.

Want vanuit een leeg vat kun je niks geven! Als jij leeg bent of kapot gewerkt, heb je niets meer te geven, kun je niet meer zorgen voor de mensen van wie je houdt – want dat is wat je het liefste wilt! Laten we dus samen zorgen dat je weer steviger in je schoenen staat, beter voor jezelf zorgt, en gewoon een blij positief mens kunt zijn.


Volle kop, lege kop

Er is een verhaal over een Zen-meester, bij wie een rijke en zeer geleerde koopman op bezoek komt. Deze man wil graag leren over zen, en dus vraagt hij de meester: “leer mij hoe ik zen beoefen”.
De meester pakt zijn theekop en een pot met thee, en begint te schenken. De theekop wordt voller en voller, en de meester blijft maar schenken.
De koopman roept: “stop, de kop is allang vol, hij stroomt over!”
De meester kijkt hem aan en zegt: “in een volle kop thee kan er geen thee meer bij. Zo is ook uw geest – maak uw geest eerst leeg, voor er iets in kan. Kom dan terug, en ik leer u over zen.”

Ik wil hem voor nu, voor jou die op zoek is naar meer levensgeluk, precies omdraaien.

Een vrouw komt bij een zen-meester en zegt: “laat mij voor u zorgen, ik zie dat u steeds maar voor iedereen werkt, en ik kan heel veel voor u doen.”
De meester kijkt haar aan, pakt zijn theekop, gooit die leeg op de grond, en geeft hem aan de vrouw. “Alstublieft”, zegt hij, “een lekkere kop thee.”
“Maar er zit niets in!”, zegt de vrouw enigszins verontwaardigd.
“Zo is het ook met u,” antwoordt de meester. “Zorg eerst dat u vol bent, en kom dan terug om te zien wat u aan mij kunt geven.”

 

Hoe is het bij jou? Wil je samen met mij eraan werken om krachtiger, bewuster en vrijer te leven? Kijk dan op deze pagina en neem contact op.

Meer informatie over hoogsensitiviteit vind je hier.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Each email address will be obfuscated in a human readable fashion or, if JavaScript is enabled, replaced with a spam resistent clickable link. Email addresses will get the default web form unless specified. If replacement text (a persons name) is required a webform is also required. Separate each part with the "|" pipe symbol. Replace spaces in names with "_".
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.