Helder en Intens Coaching

Leert je anders kijken naar hoogsensitiviteit

“Dat draadje dat jij nu aan het spinnen bent, dat bestaat helemaal nergens op de wereld. En precies zo als nu maak je dit draadje ook alleen maar nu, morgen wordt het weer anders.”

Dat kwam even binnen, zeg! Terwijl ik gewoon aan het leren spinnen was, op een spinnenwiel, in de Wolkelder in Gouda.

Als je je eigen leven (of jouzelf) als een draadje zou kunnen zien, dat ingeweven wordt in het grote web van het leven, is het zo prachtig om op deze manier naar jouw draadje te kijken, op dit moment in je leven. Uniek, alleen NU wordt het op deze manier gevormd. Elk moment weer anders, bij elke persoon weer anders.

Waar komt het vandaan?

Bij het spinnen op een spinnenwiel gebruiken we allemaal ongeveer dezelfde materialen –meestal wol van schapen, of haar van geiten of alpaca’s, en eventueel is katoen of vlas (voor linnen) ook mogelijk. Die wol is steeds weer anders – afhankelijk van het dier waar het vandaan komt (de soort, en het individu!), wanneer de dieren geschoren zijn, hoe het weer is geweest, welke soorten gras en ander voedsel ze eten …

Als je inderdaad met dit beeld in je achterhoofd naar je eigen leven kijkt, zie je dat elk moment, elke dag het net even anders is, ook al lijkt het heel veel op gisteren en vorige week. Je zit net even anders in je vel, je bent een week ouder en hebt dus wat meer meegemaakt en geleerd. Je hebt misschien nieuwe  mensen ontmoet van wie je ook weer wat meeneemt, noem maar op.

Allerlei invloeden

Wat je eet, heeft al invloed op hoe je je gedraagt. Klinkt raar? Ik heb een tijdje weer eens meer zwarte thee gedronken, na jaren vrijwel alleen maar groene thee en kruidenthee. Ik werd er merkbaar actiever van, ook wat hyper, drukker in m’n hoofd en in m’n manier van doen. Niet prettig, want ik werd ook vreselijk moe wakker elke ochtend.

Je hebt natuurlijk veel meegekregen van je ouders (in je genen, je opvoeding, de gewoontes die je aangeleerd hebt vroeger thuis), dus dat bepaalt al een hoop van je materiaal. In je volwassenheid doe je daar (als het goed is) van alles mee: schiften, uitzoeken, een deel opzij leggen want dat wil je niet meer gebruiken, een deel juist versterken want dat vind je nog steeds goed.

Je haalt er ook nieuw materiaal bij: opleidingen, ontmoetingen met allerlei mensen, reizen, ergens anders gaan wonen, noem maar op. Zo groei je en verander je, en dat verandert dus ook de draad die jij van jouw leven aan het spinnen bent.

schapenwol zacht vezels draadjes

Want al dat verschillende materiaal kun je zien als allemaal kleine vezeltjes die samen die ene draad van dit moment vormen. Zoals je in de foto kunt zien, bestaat de wol uit een heleboel losse vezels, een soort haartjes. Die worden samen tot een draad gesponnen.

De essentie

Jij bent de enige die op dit moment jouw leven kan leven zoals jij dat nu doet.

Niemand anders leeft exact zoals jij, en er is een plek in het grotere geheel van deze wereld die jij precies vult. Alleen jij kunt die plek vullen. En dat is ook wat de bedoeling is – die plek zo goed mogelijk vullen op de manier zoals alleen jij dat kunt.

Uniek en bewust als HSP

Je bent dus niet inwisselbaar. Je bent niet alleen maar een van de velen, jouw draadje in het geheel is van belang. Maakt niet uit hoe dun of onopvallend het is, hoe weinig je bijdraagt aan wat dan ook – jouw draadje, precies zoals het nu op dit moment is, is van belang.

Stel je maar eens dat enorme web van draden voor, dat wij als mensheid maken. 7,7 miljard ongeveer, volgens een opgave van de VN. Voeg daaraan toe alle dieren en planten (alle leven), dan kom je helemaal op astronomische getallen. Dan lijkt het of dat ene draadje er niet toe doet.

Maar als je naar een groot weefwerk kijkt, een wandkleed bijvoorbeeld dat een romantisch beeld voorstelt van een dame met een eenhoorn in een prachtige tuin, dan valt elk draadje dat niet klopt op. Elk draadje dat een verkeerde kleur heeft of ontbreekt, of op de verkeerde plek zit, springt als het ware naar voren uit het hele beeld. En zo is het dus ook met jouw draadje: dat heeft haar eigen plek, haar eigen vorm, precies goed zoals het is.

Wat doet die draad in het geheel?

In het blog over het Levensweb laat ik daar ook nog wat over zien. Hoe alle draden van alle mensen samenwerken om een groot weefsel te maken – bijvoorbeeld de mensen in jouw familie maken een familieweefsel. Je vriendenkring kun je ook als een verzameling draadjes zien die samen een weefsel vormen.

En in de individuele workshop Verweven Leven kun je zelf ervaren wat er allemaal is in jouw leven, en hoe het samenhangt. Je kiest een aantal draden uit en weeft die tot een visueel geheel. Het laat je zien waar je staat met betrekking tot een thema of een bepaalde groep. Het resultaat geeft ook inzicht in waar je iets zou kunnen veranderen, als je dat wilt. Kijk op de pagina Verweven Leven op de website, en neem contact op voor meer informatie.

Als je wat wilt zien hoe een wandkleed er uit kan zien, kijk dan eens bij het Textielmuseum Tilburg. Bijvoorbeeld dit wandkleed: Koen Taselaar Bauhaus.

En als je een filmpje wilt zien over hoe het spinnen van wol er uit ziet, kijk dan hier even: Jan Louet spinles, vanaf ongeveer 3.20 min. Je ziet hier hoe de vezels (haartjes) van de wol samen gedraaid worden en zo een samenhangende draad worden. Zo kun je je voorstellen dat verschillende aspecten van jou en jouw omgeving samen jouw specifieke draad vormen.

Uit welke delen bestaat jouw draad allemaal?