Helder en Intens Coaching

Leert je anders kijken naar hoogsensitiviteit

Bewust bij jezelf zijn bij drukte

Veel bezigheden, mensen die me bellen of mailen, e-mails die gelezen moeten worden en beantwoord en iets dat uitgezocht moet worden – dat heb jij vast ook weleens (hopelijk niet al te vaak!), dat het opeens heel druk is met van alles en nog wat.

Of je merkt juist dat je sommige dingen standaard uit de weg gaat: op zaterdagmiddag naar de Ikea of de stad om te winkelen, naar een pretpark in de zomervakantie, op vrijdagmiddag mee naar de kantoorborrel in een populair café in de buurt … Ik heb ze allemaal meegemaakt, en me naderhand regelmatig afgevraagd hoe het toch kwam dat ik zo doodmoe was, me heel vol in mijn hoofd voelde en geen plek meer had voor de mensen om me heen.

Gezellige cafés

Pas toen ik leerde over hoogsensitiviteit, en me ging verdiepen in hoe het werkte voor mij, en mezelf ging observeren, kwam ik erachter dat het steeds dezelfde dingen waren. Een lawaaierig café waar ik dan toch gesprekken probeer te voeren: steevast hoofdpijn en keelpijn na afloop. Terwijl ik het wel hartstikke gezellig vond, leuk om mensen te spreken die ik niet vaak zie, fijn om eens op een andere manier met een collega te praten. Ken je dat, dat er dan een moment komt dat je alleen nog maar ‘herrie’ hoort, en niet meer kunt uitfilteren wat de persoon naast je zegt?

Na een tijd besloot ik niet meer mee te gaan, en in plaats daarvan af te spreken voor de lunch met een klein aantal collega’s. Ik heb overigens ook gemerkt dat ik beter ben in 1-op-1 gesprekken, dan kan ik meer aandacht geven per persoon. Dus dat doe ik vaker. Accepteren dat ik dit nodig heb, dat het beter bij mij past en dat ik mag kiezen voor wat goed voor me is, is best een lange weg geweest! En dat hoor ik van veel hoogsensitieven.

Herkennen en erkennen

Wat nou het belangrijkste is hierin: ken jezelf, erken dat dit is wie jij nu bent (ongeacht hoe het vroeger was of hoe het nog kan veranderen), en beslis dan wat er nu bij jou past.

Kort gezegd, maar niet zo gemakkelijk gedaan!

Door het observeren van jezelf, zie je na een tijdje patronen ontstaan. Dan kom je erachter waar die hoofdpijn of vermoeidheid vaak mee te maken hebben. Hopelijk kun je dan ook andere keuzes maken, die je minder onderuit halen.

Soms is er geen keuze, je hebt een leuke baan maar je moet daarvoor elke dag in een drukke trein zitten. Je hebt geen andere mogelijkheid om naar je werk te komen, en je wilt niet van baan veranderen.

Hoe doe jij dat dan, je eigen plek als het ware maken binnen die drukte?

TIP:

Wat veel hoogsensitieven doen, en jij misschien ook al, is heerlijk rustige muziek aanzetten, oortelefoontjes in, en verder je aandacht bij jezelf houden. Wat ik zelf gemerkt heb, is dat het ook helpt om je voor te stellen dat de mensen om je heen niet bij jou binnen komen. Hun gedachten en gevoelens ketsen als het ware af op een soort schild om jou heen. Dat schild kan van alles zijn. Sommigen gebruiken rozen (uit de Intuïtieve ontwikkelingsoefeningen van Linda Keen bijvoorbeeld) of een tuin, anderen visualiseren een soort tent of ballon om zichzelf heen, of een muurtje. Een trainer zei dat eens tegen mij toen er nogal intense dingen gebeurden bij een aantal deelnemers aan de training:”Wilma, tentje dicht!”. Dat hielp enorm, dat beeld – hup, die rits dicht, dit hoeft niet binnen te komen!

Oefening

Probeer het zelf eens: kies een symbool dat voor jou het ‘afschermen’ goed weergeeft en waar je je veilig bij voelt. Oefen dit van tevoren, op een rustig moment, en oefen het een paar keer, zodat je het gemakkelijk kunt oproepen wanneer het nodig is.

Visualiseer je symbool om je heen: je zit in de tuin, die afgeschermd is met een heg of iets dergelijks, en die een poort of hekje heeft. Datgene dat je buiten wilt houden, blijft buiten. Je kunt echter altijd beslissen om iemand of iets binnen te laten. Op het moment dat je het zat bent, zet je ze weer buiten de tuin (of tent, of wat dan ook). Jij bent degene die beslist wat er binnen komt en wat er buiten blijft, op elk moment.

Dat mag.

Ongeacht wat je altijd geleerd hebt hierover, wat je denkt dat je moet doen, wat je denkt dat anderen van je willen: jij mag beslissen wat er binnen komt en wat er buiten blijft.

TIP:

Een mooie manier is ook om je aandacht helemaal bij je lichaam houden door middel van je ademhaling, ontspannen van je spieren, luisteren naar je harteklop. Dan word je je meer bewust van je lichaam, wat ook weer bijdraagt aan bewust leven en zelfkennis. Belangrijk daarbij is altijd dat het zonder oordeel is: je laat je negatieve gedachten over wat je ervaart en opmerkt, gebeuren en weer wegglijden, dat is niet relevant. Het enige dat relevant is, is dat jij je bewust bent van wat je ervaart. Punt.

Doorlaatbaar

Gek genoeg, want helemaal tegenovergesteld, kan het soms ook helpen om je open te stellen voor wat er is. Zonder oordeel of gedachten erover, zonder angst of gevoelens dat je het niet aan kunt, gewoon open zijn, en poreus. Dus dingen komen wel binnen, maar die glijden ook weer gewoon door je heen. Zoals mijn contactlenzen: ‘semi-permeabel’ met een mooi woord, oftewel half-doorlaatbaar. Sommige dingen kunnen erdoorheen, andere dingen niet. Jij kiest wat er door jou heen gaat, en wat er blijft hangen.

Als je daar wat meer over wilt lezen, kijk dan bij het blog over autorijden.

Je eigen tips

Heb je wat gehad aan deze tips? Ik zou het fijn vinden als je dat wilt delen, via Facebook.

Misschien heb je een eigen tip of een vraag waarmee je mede-HSP’ers kunt helpen? Laat die dan ook op Facebook achter. Alvast heel erg bedankt namens alle hoogsensitieve mensen!