Helder en Intens Coaching

Leert je anders kijken naar hoogsensitiviteit

Stilte geeft rust, innerlijke ruimte, dat “momentje voor jezelf”, ontspanning. In die stilte kun je luisteren naar wat er is: in jou, om je heen, naar anderen, naar het “Hogere” (of hoe jij dat wat er nog meer is ook noemt). En als je het gevoel hebt dat er niets meer is dan dit leven, geeft dit soort aandacht en stilte je minstens meer rust en zelfbewustzijn.
Hoe je in die stilte komt, en wat er nog meer kan gebeuren, lees je in dit blog.

Kriebels en spanning

In een artikel in Happinez lees ik (in een interview met Petra van Rijn), dat je in de stilte je eigen kern terug vindt, en de kracht die daarin zit. Ze noemt ook dat je door stil te worden beter kunt luisteren naar de signalen van je lichaam: kriebelt er iets in je maag, zit er spanning in je schouders?

Ik bedenk me dan dat je vervolgens kunt gaan voelen waar dat mee te maken heeft. Die kriebel kan gewoon honger zijn, dan eet je even wat. Het kan ook een spanning zijn waarvan je niet wist dat je die had – en ga je daar dan bij zitten met je aandacht, in die stilte, dan voel je: o ja, ik ga zo meteen op bezoek bij die vriendin die ik al zo lang niet gezien heb, en ik voel toch wat spanning daar, of de band er nog wel is, want het telefoongesprek voor de afspraak ging toch een beetje ongewoon. Of zoiets.

Probleem oplossen

Zo kun je de stilte op allerlei manieren vinden en gebruiken. In hetzelfde artikel zegt Koen de Jong bijvoorbeeld: “Wanneer je piekert, wordt je probleem-herkennend vermogen groter, en je probleemoplossend vermogen kleiner. En bij ontspanning gebeurt het omgekeerde.” En die ontspanning vind je dus door stil te worden. En nog stiller. Wanneer je vertraagt, word je vanzelf stiller. En andersom. Vervolgens hoor je opeens in je gedachten een simpele oplossing voor dat rare probleem waar je mee zat; “oh ja, natuurlijk!”.

En Heleen Reijnierse zegt iets dat me diep raakt: “De stilte in mij zorgt dat ik mijn werk als coach en holistisch masseur met volledige aandacht en aanwezigheid doe. Hierdoor ontstaat er veel verbinding en ruimte voor verdieping tijdens de sessies. Het nodigt de cliënt uit voor een mooie innerlijke reis.”

Stilte om te kunnen voelen

Op diezelfde manier werk ik de laatste tijd steeds meer. Mijn coachsessies waren altijd hoofdzakelijk gesprekken, maar langzamerhand komt er meer stilte in, meer aanvoelen wat er nodig is, op grond van wat de cliënt vertelt of laat zien. En dan komen er meestal prachtige inzichten, puur door te zijn bij wat er is, en dat volledig te doorvoelen. Door stil te zijn en met aandacht er te zijn, kan ik helemaal open zijn voor wat er is bij de cliënt en bij mijzelf, zodat de cliënt zelf helemaal open naar zichzelf kan zijn. Dat is enorm helend, heb ik gemerkt.

Dus mijn uitnodiging aan jou is om de stilte in je zelf te ervaren, door simpelweg NU even te stoppen met dit lezen, en met alle andere dingen die je misschien tegelijkertijd doet, en alle geluid om je heen even uit te zetten voor zover dat kan.

Zelf ervaren – NU

Doe even je ogen dicht, hoor je ademhaling, zie je gedachten als wolkjes voorbij drijven (of misschien als irritante muggen om je heen zwermen – visualiseer dan dat ze allemaal het raam uit vliegen op zoek naar een ander slachtoffer …).

En word even helemaal stil, van buiten en van binnen. Laat jouw innerlijke ruimte voelbaar worden. Hoor wat er allemaal is aan geluiden om je heen. Laat alle gedachten en gevoelens even voor wat ze zijn, en wees aanwezig bij wat er is. Zonder oordeel, mening, gevoel over wat er is, zonder afwijzing – in volkomen acceptatie en gewaar zijn van wat er is, meer niet.

Wees nog een paar minuten helemaal stil, en kom dan met je aandacht weer bij waar je bent in de uiterlijke ruimte, op je stoel, in de kamer waar je bent. Voel even na, wat dit met je gedaan heeft. Neem die innerlijke stilte en ruimte mee in de dingen die je doet, de rest van je dag!