Helder en Intens Coaching

Leert je anders kijken naar hoogsensitiviteit

Jaren geleden ging ik met de tram van het station naar mijn werk in Den Haag, een rit van zo’n 10 minuten. Ik begon deze baan in de zomer: luchtjes van strandgaande mensen zoals zonnebrandcrème, en op de terugweg zweet en zand en zilte geurtjes van de zee. Helemaal niet erg, hoewel het soms erg druk kon zijn. Maar in de herfst … Oh jee, de mensen met hun hippe waxjassen (toen waren ze hip, in elk geval!), die vochtig waren van de regen, wat een penetrante nare geur vond ik dat! Die kwam dan zo sterk binnen, dat ik er soms onpasselijk van werd.

Ken je dat?

Overweldigend .. dat is hoe geuren en geluiden van andere mensen soms ervaren kunnen worden: harde stem, snerpende lach, sterke lichaamsgeur, of bij drukte heel dichtbij staan in de trein.

Zeker in mijn geval, omdat ik of heel vroeg in de ochtend en dus nog niet zo goed wakker, of laat in de middag dus moe van een dag intensief werken, in die tram stond! Dan kun je toch al niet zoveel meer hebben.

Wat te doen …

Ik draaide me in de tram meestal om, zodat ik de geur niet zo in mijn neus kreeg. Na een paar weken besloot ik met de fiets te gaan – frisse lucht ondanks de auto’s, beweging, heerlijk! En het bleek maar weinig voor te komen dat het echt te hard regende om die 10 minuutjes te fietsen.

Dat klinkt als een hoop gezeur, hè … En toch kost het een hoogsensitief persoon soms bakken energie, om die sterke geuren of geluiden dan niet binnen te laten komen, en er geen last van te hebben.

Leuke dingen zijn niet altijd leuk

Mensen kunnen ook over je grenzen heen gaan door dingen die leuk lijken. Ik ken een vrouw, die vertelde dat haar vader haar als kind vaak kietelde. Ook als ze bang werd dat het nooit zou stoppen, en “hou op” riep, ging hij toch door – hij wist van geen ophouden, ze lachte toch? Want als je gekieteld wordt, moet je lachen, en daar kun je niet mee stoppen. Dus het lijkt alsof je het leuk vindt, maar het is niet leuk (meer).

Dus of je nou een kind ben of een volwassene: je grenzen kennen en aangeven en eraan vasthouden, is ontzettend belangrijk.

Grenzen geven duidelijkheid, veiligheid, een stevige basis, en innerlijke kracht. Maar hoe doe je het, dat begrenzen?

Een paar oplossingen

  • “binnen blijven” in je innerlijk, in je lijf,
  • je uitspreken,
  • accepteren waar jouw grenzen liggen,
  • kiezen wat je wel en wat je echt niet meer wilt,

Wat geeft dat je?

Meer energie, blijheid, zelfvertrouwen, en vooral: meer energie! (oh die noemde ik al, maar het is ook een heel belangrijke!). O ja, en meer acceptatie door anderen van jouw grenzen. Want als je ze nooit aangeeft, weet een ander ook niet dat jij daar een grens hebt liggen … En vaak begrijpen mensen je dan beter, en willen ze best wel rekening met je houden.
Nou ja, die mensen met die waxjassen, dat is een ander verhaal natuurlijk. Je kunt moeilijk van vreemden vragen dat ze een andere jas gaan kopen omdat jij ‘m vindt stinken.

Coaching

Hoe is dat voor jou? Ben jij klaar voor een krachtiger en bewuster leven? Durf je het aan om jezelf eens eerlijk onder de loep te nemen? Neem dan contact op, ik kijk ernaar uit met je te werken.