Helder en Intens Coaching

Leert je anders kijken naar hoogsensitiviteit

Een hoofd vol gedachten:

 • wat zal de buurman nu weer over mij zeggen,
 • dat liedje blijft maar doorgaan in mijn hoofd,
 • steeds maar weer dat to-do-lijstje,
 • gesprekken in mijn hoofd die ik zou kunnen hebben met die vriendin over wat ze vorige week zei,
 • denken over dingen die gaan gebeuren en wat ik dan zal zeggen en doen en wat ze dan terug zeggen en wat ik dan weer kan zeggen,

HET GAAT MAAR DOOR.

Hoe kan ik dit nou stop zetten?

Wil je dit graag stop zetten?

Nou, als je er niet van kunt slapen …
Of als het je afleidt van waar je mee bezig bent …
Als je moe wordt van jezelf en ook weleens gewoon rust in je hoofd wilt …

Vooral hoogsensitieve mensen merken dat dit continu door kan gaan. We hebben vaak moeite om het stil te krijgen van binnen, helemaal na een drukke dag met veel mensen, als je dan probeert te slapen. Maar, geen paniek: er is hoop. Er is altijd hoop, dat is de belangrijkste regel om mee te beginnen!

Wanneer je er last van hebt, en wanneer je echt de baas wilt zijn over wat er in jouw hoofd gebeurt, is er zeker wat aan te doen.

Want dat is een van de belangrijkste beslissingen die je kunt nemen over jezelf: JIJ bent de baas over wat er in je hoofd gebeurt. Ongeacht alle neurotransmitters en onbewuste processen, je kunt je gedachten sturen, en er beslissingen over nemen. Je hoeft namelijk niet alles te geloven wat je denkt.

Je hoeft niet alles te geloven wat je denkt.

Die zin heeft mij zo’n boost gegeven, een paar jaar geleden!
Je hoeft niet met alle gedachten mee te gaan, je hoeft niet alles serieus te nemen, en niet al jouw gedachten hebben het beste met je voor.

Heel veel gedachten zijn gewoon herhalingen. Alsof je hoofd een strand is vol met stenen waar je over struikelt, zodat je niet meer die prachtige wijd open zee ziet, wat verder weg.

Een langspeelplaat met een tik

Die langspeelplaat laat steeds weer horen wat je moeder / vader / broer / zus / juf of meester / vriend / vriendin / buurvrouw allemaal gezegd heeft wat jou geraakt heeft op een of andere manier. Of wat zo vaak gezegd is, dat het is blijven hangen in je gedachtenpaadjes. Of wat je allemaal steeds in films en series en liedjes hoort. Diepe ingesleten paadjes worden dat waar je steeds weer in terecht komt.
En hoe vaker je die paadjes blijft volgen, hoe dieper ze worden.
Tot je helemaal niks anders meer kan zien, je kunt niet meer over de rand van de paadjes kijken.

Dus dit is de bottom line: beslis welke gedachten je wél en welke je níet wilt. Stuur de gedachten weg die je niet wilt en richt je aandacht op wat je wel wilt denken.

Simpel hè?

Ja, dat is het in feite ook. Alleen: het kost wel flink wat oefening, en vooral: alert zijn. Zit je weer in zo’n patroontje, in zo’n diep ingesleten paadje, zeg dan tegen jezelf: “Oh, ik zit er weer in, dat deden we niet meer. Ik ga nu bedenken wat ik voor leuk kadootje ga kopen voor de verjaardag van die lieve vriendin volgende week”.

Iets anders dat heel goed helpt, is je heel erg bewust zijn van de plek waar je bent, en wat je daar allemaal ziet en hoort. Zeker als je op een mooie plek buiten bent: kijk met aandacht naar de bomen, de bloemen, het gras, ruik aan alles, voel aan de bladeren en bloemen, en wees helemaal HIER.

Dit is geen pleidooi voor “je kop in het zand steken”, “vervelende dingen uit de weg gaan”, “nare gevoelens negeren” – veel dingen zul je gewoon onder ogen moeten zien.

Maar het is wel een pleidooi om je niet steeds mee te laten slepen door je gedachten, als ze:

 • negatief zijn,
 • jou een rotgevoel geven over jezelf,
 • je steeds dieper de put in duwen,
 • je doodmoe maken,
 • vol veroordeling zitten van jezelf,
 • je moedeloos of boos of verdrietig maken,
 • en al die andere dingen die negatieve herhalende gedachten vaak doen.

Dat geeft rust in je hoofd, duidelijkere grenzen aan wat je laat gebeuren om je heen, en een beter gevoel over jezelf.