Hoogsensitiviteit, wat is dat?

Hoogsensitiviteit is een karaktertrek, zoals bijvoorbeeld introvert of extravert zijn. Ieder mens zit ergens op de schaal tussen zeer laag-sensitief en zeer hoog-sensitief. Het is handig te weten van jezelf waar je ongeveer zit op die schaal, om dat gegeven te gebruiken om beter in balans te zijn. Dat maakt je leven gemakkelijker, leuker en uiteindelijk gelukkiger.

Prikkels

Hoogsensitiviteit betekent dat je zenuwstelsel meer prikkels en meer details waarneemt. Deze prikkels worden ook intensiever en uitgebreider verwerkt in je hersens. Het gevolg is dat een hoogsensitief persoon zo sterk kan opgaan in een ervaring of een ander mens, dat hij of zij zichzelf daarin verliest, dat het ondraaglijk wordt.

Intens ervaren

Het kan dus lastig zijn als je hoogsensitief bent.  Maar het kan ook nuttig en prettig zijn: je ervaart intenser, dus je dalen zijn misschien dieper, maar je toppen ook hoger. Je kunt bijv. heel erg enthousiast ergens over zijn, veel meer dan minder sensitieve mensen. Het kan ook zijn dat je stemmingen snel aanvoelt van andere mensen, en daar dus op kunt inspelen. Je voelt de sfeer in een groep direct aan, en kunt je daarop instellen als je dat wilt.

Jezelf kwijt raken

Een andere kant kan zijn dat je je dus ook sneller aanpast aan anderen - en daarmee als het ware weggaat uit wat je zelf werkelijk wilt en bent. Op die manier kun je het gevoel hebben dat je jezelf "kwijt" raakt.

Door aan de slag te gaan met hoe jij je hoogsensitiviteit "doet", kun je daar veranderingen in aanbrengen. Dan kun je dus van de last een kracht maken, en HSP op een positieve manier inzetten. Voor jezelf, en voor anderen, want dat is uiteindelijk waar het om gaat in het leven, toch?

Wil je hiermee aan de slag, neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Lees op mijn blog meer informatie, en allerlei oefeningen, gedachten, vragen, en andere leuke tips.

 

In het menu rechts vind je meer informatie over hoogsensitief zijn, en een link naar de test van Elaine Aron, de grondlegger van het begrip HSP.