Helder en Intens Coaching

Leert je anders kijken naar hoogsensitiviteit

Wat is dat, het “web van het leven”?

Ik las ooit het boek Het levensweb van Fritjof Capra, waarin uitgelegd wordt hoe alles op deze aardbol samenhangt op natuurwetenschappelijk gebied. Een tijdje geleden zag ik in een workshop een letterlijke vorm hiervan, die meer ging over de mensen onderling dan over de natuurwetenschappelijke kant.

Het web van het leven waar die workshop deels over ging, en die ik heel interessant vind, wordt zichtbaar als je goed naar je relaties kijkt.

Ieder van ons weeft eraan mee – elk leven is een draad. En als 1 draad van het web beweegt of bewogen wordt, beweegt het hele web: naar boven, naar beneden, naar links of rechts …

Hoe ziet jouw draad eruit?
Hoe weef jij mee aan dat enorme web?

Zie je het voor je? Alsof de hele wereld omspannen wordt door dat web van het leven.

En in mijn ogen weven ook alle dieren, planten, stenen, bergen, rivieren, zeeën mee aan het web. Alle levende organismen, van minuscuul tot enorm, van heel duidelijk zichtbaar (zoals een vlieg die door je kamer zoemt) tot onzichtbaar (want alleen aanwezig in de diepste diepten van de oceaan) voor ons mensen. Dat is trouwens ook hoe Capra het beschrijft, en hoe Gregory Bateson in Het verbindend patroon de wereld laat zien.

Spinnenwebben

Kijk bijvoorbeeld maar eens een tijdlang naar een flink spinnenweb, zoals je ze vooral in september veel ziet. Let op wat er gebeurt als er een vlieg in terecht komt – die raakt misschien een aantal draadjes, maar het hele web beweegt door z’n gespartel. En als de spin van het ene eind van het web naar het andere loopt op één draadje, beweegt ook dat hele web.

Zo is het ook met dat wereldomspannende web waar we allemaal een draad in zijn: elke actie van ons beweegt het web. Is dat erg? Nee, maar het toont wel dat elke actie z’n gevolgen heeft, hoe klein ook. Dat is ook hoe de wet van karma werkt: dat gaat over de gevolgen van je daden, gedachten, en van wat je nalaat. Niet om je bang te maken, je te straffen of je je hele leven lang te achtervolgen met wat je allemaal “fout” zou hebben gedaan, maar om je bewust te maken van je keuzes. Zowel voor jezelf als voor je omgeving en dus ook de rest van de wereld is het van belang om bewuste keuzes te maken.

Kan je altijd bewust zijn van je keuzes?

Nou, dat zou fijn zijn – maar ik weet dat ik het (nog) niet (altijd) kan … Veel doen we op automatische piloot, ons onbewuste is behoorlijk sterk in het sturen van onze daden en gedachten. En gedachten roepen weer emoties op, die ons ook weer sturen in wat we doen. Dus voor je het weet heb je iets geroepen of vergeten of laten gebeuren, waar je achteraf van denkt: shit, dat was niet wat ik echt wilde.

Dus ja, de intentie is hier belangrijk, van zoveel mogelijk bewust leven. Maar eis alsjeblieft niet van jezelf dat je het ALTIJD moet doen – want dat lijkt mij vrijwel onmogelijk.

In dit blog heb ik wat meer geschreven over hoe dat nou zit met de aparte draadjes.

(Met veel dank aan Danielle Pasma, voor het beeld van het web van onze levens met de rode draden in de Beltane workshop van Kayleigh Smith, en hoe het web bewogen kan worden en wat er dan gebeurt).