Nieuws over hoogsensitiviteit

Januari 2019

Een nieuw begin?

Een kennis van mij zei laatst: "ik vind heel dat gedoe rond het veranderen van de datum eigenlijk maar raar. 1 januari is echt niet zo anders dan willekeurig welke dag, eigenlijk is elke dag het begin van een nieuw jaar."
Vroeger circuleerde de uitspraak: "today is the first day of the rest of your life".

En toch voel ik wel een bepaalde betekenis bij de wisseling van het jaar - al was het maar omdat je moet opletten bij het opschrijven van de datum: niet meer 2018, maar 2019. Het blijft toch een periode van terugblikken, vooruitkijken, plannen maken en met nieuwe ideeën komen na de vakantieperiode van de feestdagen.

 Winter - stille tijd

 De winter is voor mijn gevoel ook een tijd om stil te zijn, naar binnen te keren, te reflecteren op wat je in de afgelopen tijd gedaan en bereikt hebt, en na te denken over het komende jaar. De lente komt er op een bepaald moment weer aan als de dagen weer langer en lichter worden, en ondergrond gaat de nieuwe groei over een maandje of zo alweer een beginnetje maken. Niet alleen in de natuur, maar ook in jou gebeurt dit.

Hoe kijk jij terug op het afgelopen jaar? En heb je al plannen en ideeën voor dit jaar?
Misschien heb je zelfs al een heel plan gemaakt, wat je allemaal wilt gaan doen, goede voornemens, of sta je helemaal in de startblokken.

Ik vind het wel fijn, eigenlijk, zo'n heel leeg nieuw jaar. Er komen uitdagende, interessante en inspirerende dingen aan, ik heb onwijs leuke plannen en dat maakt dat ik er heel veel zin in heb.

Stilte

Is het eigenlijk ergens nog wel stil?
En wat doen we met onszelf, met al die apparaten die we hebben om ons leven gemakkelijker te maken?

Wat doet al dat geluid eigenlijk met ons? Misschien worden we er sneller oud van, of alleen maar heel erg moe, zou dat kunnen?

Lees hier meer wat stilte voor je kan doen.


December 2018

December - drukte en hopelijk wat rust


Drukke tijden
Na alle bezigheden van de afgelopen maanden, zitten we alweer in december! Een feestelijke maand, maar ook een drukke maand voor veel mensen.
We kijken uit naar het kerstfeest, naar de vakantie - en toch is het zo'n volle tijd, met al die feestjes, dingen die nog even gedaan moeten worden, voorbereidingen voor Sinterklaas en Kerst, om van Oud-en-Nieuw nog maar niet te spreken!


Even wat rust
Toch heb je ook behoefte aan wat rust, juist in zo'n volle periode. Hoe leuk en gezellig ook, het kan wel teveel indrukken en stress opleveren.
Misschien herken je dat, als je net als ik hoogsensitief bent. En overigens geldt dat wel voor iedereen: na wat langere tijd van veel bezigheden en drukte, raak je oververmoeid.
Dan is het echt een kunst om even een stapje terug te doen, even pauze te nemen, bepaalde bezigheden uit te stellen of om hulp te vragen. Of gewoon wat tijd voor jezelf te nemen. Dat slaan we vaak over, gek genoeg - alsof je zelf op de laatste plaats komt.

Energie
Uiteindelijk gaat het bij mij steeds vaker over de vraag: waar gaat mijn energie naartoe?
Is dit de beste manier om met mijn energie om te gaan? Geeft een bezigheid ook energie, of vreet het alleen maar m'n energie op?
Is dit werkelijk waar mijn energie naartoe wil?

Hoe ga jij om met drukke tijden, stress, spanning? Kun jij op tijd pauze nemen, een stapje terug, even niks aan je hoofd?

In het blog van deze maand geef ik je een aantal handvatten en een speciaal kado om je te helpen wat meer aandacht aan jezelf te geven. Dan voel je je meer ontspannen, heb je innerlijke rust, en daar word je blij van! Hieronder lees je er meer over.

 
  Voor nu wens ik je alvast heerlijke feestdagen en een fantastisch nieuw jaar!

Kadootje!

Met de drukke feestdagen van december kan het lastig zijn om tijd voor jezelf te nemen. Zou het niet heerlijk zijn om regelmatig vrije ruimte te hebben voor jezelf? In mijn nieuwste blog kun je lezen hoe het werkt, en hoe je dat voor elkaar krijgt. Want in die vrije ruimte vind je rust en inspiratie, en contact met jezelf.

Wanneer dit niet lukt, raak je (vooral als je hoogsensitief bent) je energie kwijt. Veel HSP’s zitten met hun aandacht hoofdzakelijk bij de omgeving. Daar kun je helemaal op leeg lopen, je vraagt je dan vertwijfeld af: “wanneer kom ik nou eens aan de beurt?”.
Hoe werkt dit nou?

Lees het hier en download de gratis oefening

Veranderingen

Even een zakelijke mededeling: per 1 januari 2019 gaat het tarief van Helder en Intens coaching omhoog. 
Dit geldt alleen voor mensen die na 1 januari beginnen met een coachtraject. Als je in 2018 al een kennismaking hebt gehad, blijft het tarief van 2018 gelden tot 1 juli 2019. Op deze pagina vind je meer informatie: Kosten.
Dus zit je er al een tijdje over na te denken, boek dan nu nog je kennismakingsgesprek!

 

En voor het nieuwe jaar is hier alvast een goede start: een kadobon voor 25% korting op de eerste drie gesprekken. Hieronder kun je de bon downloaden in pdf.


Mei 2018

Vernieuwing van de website - en van mezelf!


Vernieuwing van de website

 Al een paar weken ben ik bezig geweest achter de schermen om de website te veranderen: mooier en vooral duidelijker, hoop ik.

Dat betekent dat je nu alle informatie over hoogsensitiviteit in het algemeen kunt vinden onder het tabje Hoogsensitief. De informatie over de verschillende vormen van coaching vind je onder het tabje HSP coaching. Bij Over mij vind je mijn adresgegevens, wie ik ben, en de links naar het Nieuws en de Blogs. Overzichtelijk, hè?

Mis je iets, of wil je me iets anders laten weten over de vernieuwde website, graag - ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt.

En dit iVlinders de vernieuwing van mijzelf:

Heel blij, sinds 21 april ben ik gecertificeerd als HSP Begeleider!
De opleiding bij het Eszenzz Instituut in Amsterdam is afgerond, en ik kan nu de speciale HSP Leergang aanbieden - voor meer zelfvertrouwen, energie, innerlijke kracht en creativiteit.
Hier vind je meer informatie.

 

 

Doordenker

Wat is HSP?

 Over grenzen aangeven, kennen en volhouden

Jaren geleden ging ik met de tram van het station naar mijn werk in Den Haag, een rit van zo'n 10 minuten. Ik begon deze baan in de zomer: luchtjes van strandgaande mensen zoals zonnebrandcreme, en op de terugweg zweet en zand en zilte geurtjes van de zee. Helemaal niet erg, hoewel het soms erg druk kon zijn. Maar in de herfst ... Oh jee, de mensen met hun hippe waxjassen (toen wel, in elk geval!), die vochtig waren van de regen, wat een penetrante nare geur vond ik dat! Die komt dan zo sterk binnen, dat ik er soms onpasselijk van werd.

Ken je dat?

Overweldigend .. dat is hoe geuren en geluiden van andere mensen soms ervaren kunnen worden: harde stem, snerpende lach, sterke lichaamsgeur, of bij drukte heel dichtbij staan in de trein.

Lees meer ...