Helder en Intens Coaching

Leert je anders kijken naar hoogsensitiviteit

Bewust bij jezelf zijn

Veel bezigheden: mensen die me bellen of mailen, e-mails die gelezen moeten worden en beantwoord en iets dat uitgezocht moet worden. Dat heb jij vast ook weleens (hopelijk niet al te vaak!), dat het opeens heel druk is met van alles en nog wat.

Of je gaat sommige dingen standaard uit de weg. Zoals op zaterdagmiddag naar de Ikea, naar een pretpark in de zomervakantie, op vrijdagmiddag met collega’s naar een populair café in de buurt … Ik heb ze allemaal meegemaakt, en me naderhand regelmatig afgevraagd hoe het toch kwam dat ik zo doodmoe was, zo vol in mijn hoofd en geen aandacht meer had voor de mensen om me heen – of mezelf!

Ik ben mijn ‘eigen plek’ kwijt.

Gezellig of herrie

Pas toen ik leerde over hoogsensitiviteit, mezelf ging observeren, kwam ik erachter dat het steeds dezelfde dingen waren. Een lawaaierig café waar ik dan toch gesprekken probeer te voeren: steevast hoofdpijn en keelpijn na afloop. Terwijl ik het wel hartstikke gezellig vond, leuk om mensen te spreken die ik niet vaak zie, fijn om eens op een andere manier met een collega te praten. Ken je dat, dat je in dat cafe alleen nog maar ‘herrie’ hoort, en niet meer kunt uitfilteren wat de persoon naast je zegt?

Na een tijd besloot ik niet meer mee te gaan, en in plaats daarvan af te spreken voor de lunch met een klein aantal collega’s. Ook merkte ik dat ik beter ben in 1-op-1 gesprekken. Ik vind het fijn om met mijn aandacht geven echt bij die persoon te zijn. Dus dat doe ik vaker. Accepteren dat ik dit nodig heb en dat ik mag kiezen voor wat goed voor mij is, is best een lange weg geweest! Hoe is dat voor jou?

Je eigen plek maken

Wat nou het belangrijkste is hierin: ken jezelf, erken dat dit is wie jij nu bent (ongeacht hoe het vroeger was of hoe het nog kan veranderen), en beslis dan wat er nu bij jou past.

Kort gezegd, maar niet zo gemakkelijk gedaan!

Door het observeren van jezelf, zie je na een tijdje patronen ontstaan. Dan kom je erachter waar die hoofdpijn of vermoeidheid vaak mee te maken hebben. Hopelijk kun je dan ook andere keuzes maken, die je minder onderuit halen.

Soms is er geen keuze: je hebt een leuke baan maar je moet daarvoor elke dag in een drukke trein zitten. Je hebt geen andere mogelijkheid om naar je werk te komen, en je wilt niet van baan veranderen.

Hoe doe jij dat, je eigen plek maken binnen die drukte?

TIP 1: afschermen

Wat veel hoogsensitieven doen, en jij misschien ook al, is heerlijk rustige muziek aanzetten, oortelefoontjes in, en verder je aandacht bij jezelf houden. Het helpt mij ook heel goed om me voor te stellen dat de mensen om me heen niet bij mij binnen komen. Hun gedachten en gevoelens gaan als het ware door mij heen, er blijft niks hangen.

Je kunt je ook een soort schild voorstellen waar het vanaf stroomt. Sommigen gebruiken rozen (uit de Intuïtieve ontwikkelingsoefeningen van Linda Keen bijvoorbeeld) of een tuin, anderen visualiseren een soort tent of ballon om zichzelf heen. Een trainer zei eens tegen mij toen er nogal intense dingen gebeurden in een coachtraining: “Wilma, tentje dicht!”. Dat hielp enorm, dat beeld – hup, die rits dicht, dit hoeft niet binnen te komen!

En ik dacht: “Oh mag dat??? Hoef ik het niet binnen te laten komen? Hoef ik hier niks mee?”. Heerlijk! Die moeilijke dingen lagen niet bij mij, hoefde ik niet op te lossen voor hen.

Oefening: de tuin

Kies een woord of een symbool dat voor jou het ‘afschermen’ of ‘langs me heen laten glijden’ goed weergeeft en waar je je veilig bij voelt. Oefen dit van tevoren, op een rustig moment, en oefen het een paar keer, zodat je het gemakkelijk kunt oproepen wanneer het nodig is.

Een voorbeeld: je zit in een prachtige tuin, die afgeschermd is met een heg of iets dergelijks, en die een poort of hekje heeft. Datgene dat je buiten wilt houden, blijft buiten. Je kunt echter altijd beslissen om iemand of iets binnen te laten. Op het moment dat je het zat bent, zet je ze weer buiten de tuin. Jij bent degene die beslist wie of wat binnen komt en wat buiten blijft, op elk moment.

Dat mag.

Ongeacht wat je altijd geleerd hebt hierover, wat je denkt dat je moet doen, wat je denkt dat anderen van je willen: jij mag beslissen wat binnen komt en wat buiten blijft.

TIP 2: lichaamsbewustzijn

Een mooie manier is ook om je aandacht helemaal bij je lichaam houden door middel van je ademhaling, ontspannen van je spieren, luisteren naar je harteklop. Dan word je je meer bewust van je lichaam, wat ook weer bijdraagt aan bewust leven en zelfkennis. Belangrijk daarbij is altijd dat het zonder oordeel is: je laat je negatieve gedachten over wat je ervaart en opmerkt, gebeuren en weer wegglijden, dat is niet relevant. Het enige dat relevant is, is dat jij je bewust bent van wat je ervaart. Punt.

TIP 3: Open stellen

Gek genoeg, want helemaal tegenovergesteld, kan het soms ook helpen om je open te stellen voor wat er is. Zonder oordeel of gedachten erover, zonder angst of gevoelens dat je het niet aan kunt, gewoon open zijn, en poreus. Dus dingen komen wel binnen, maar die glijden ook weer gewoon door je heen. Zoals mijn contactlenzen: ‘semi-permeabel’ met een mooi woord, oftewel half-doorlaatbaar. Sommige dingen kunnen erdoorheen, andere dingen niet. Jij kiest wat er door jou heen gaat, en wat er blijft hangen.

Als je daar wat meer over wilt lezen, kijk dan bij het blog over autorijden.

Je eigen tips

Heb je wat gehad aan deze tips? Ik zou het fijn vinden als je dat wilt delen, via Facebook.

Misschien heb je een eigen tip of een vraag waarmee je mede-HSP’ers kunt helpen? Laat die dan ook op Facebook achter. Alvast heel erg bedankt namens alle hoogsensitieve mensen!