Helder en Intens Coaching

Leert je anders kijken naar hoogsensitiviteit

Een koude, winderige ochtend – ik doe de voordeur open en voel even: ja, de dikke winterjas vandaag.

M’n straatje uit, rechtsaf – er zitten een paar kleine vinkjes bij elkaar op de stoep verderop. Als er een vrachtwagentje voorbij rijdt, vliegen ze alle vijf op, en hup: naar een boom in een stukje plantsoen. De boom zit vól met kleine witte bloemetjes! Ik sta even stil en kijk: de vogels zitten er te kwetteren, wetten hun snaveltjes aan de takken, zoeken iets te eten. Zij en de boom horen op een of andere manier bij elkaar, zo lijkt het.

Meerkoet

Ik loop verder … een vrouw die ik weleens met een heel mooie hond zie lopen, is bezig twee doodgereden meerkoeten van de weg op te rapen. “M’n hond gaat er op af, en dit hoeft toch niet! Ze zien ze toch aankomen!”, roept ze uit als ze me ziet kijken. “Tja”, zeg ik, “dan rem je toch even af”. Ze zoekt nog een prullenbak om de vogels in te doen, maar er zijn er alleen maar met kleine openingen.

Verder gaat mijn wandeltocht – denkend over Verbondenheid – wat is dat? Waar heeft het mee te maken? Verantwoordelijkheid, komt bij me op: als je je verbindt met iets, je koopt of huurt een huis bijvoorbeeld, dan komt daar enige verantwoordelijkheid bij kijken. Je dient dan voor dat huis te zorgen, het goed schoon te houden en het te onderhouden.

Verbinding

In het bos is het wat rustiger, wat wandelaars met honden, soms mensen alleen of in stellen. Een paar fietsers, meer niet. Honden … dat is ook zoiets: neem je een huisdier, dan neem je daar verantwoordelijkheid voor. Je zorgt er goed voor, geeft ze gezond eten en genoeg beweging, zorgt dat ze geen schade aanrichten. Daar verbind je je op vele niveaus mee, zowel fysiek als emotioneel.

Heerlijk, dat lopen tussen de bomen, een verhard pad dat hier en daar wat modderig is. Geluiden van allerlei vogels – merels, kraaien, een reiger, “klein bruin vogeltje” (een term die ik ooit leerde van een vogelgids!), en opeens een heleboel ganzen die al roepend naar elkaar overvliegen. Verschillende V-vormige groepjes, allemaal dezelfde kant op. “Linksaf hier jongens, Jan, ook jouw club gaat mee, houd ze in de gaten!”, zoiets lijk ik te horen in hun geroep. Los van elkaar, en toch ook helemaal verbonden met elkaar in de luchtstromingen.

Patronen

Bij de stobben van een oude boom sta ik even stil: alleen de stronk is er nog, en er zitten allerlei elfenbankjes op. Ze zullen vast verschillende namen hebben, maar die ken ik niet. Wel zie ik prachtige streeppatronen, verschillende vormen en verschillende kleuren.  Een eindje verderop zie ik aan de oppervlakte van een slootje wat vuil water, zijn het dode algen ofzo? Wat me opvalt, is dat er dezelfde kleuren en vormen in zitten als in die zwammen op de boomstronk. Verbindende patronen, zoals Gregory Bateson het noemde in zijn boek, zó mooi steeds!

elfenbankjes dode boom

Thuisgekomen kijk ik even bij de daslook in de voortuin, die al een paar dagen op aan het komen is. Ik pluk één blaadje, om zeker te weten dat het daslook is, en niet de giftige lelietjes-van-dalen, die er ook staan. Maar het klopt, het ruikt heerlijk naar ui en knoflook! De lelietjes-van-dalen komen wat later op, maar enige voorzichtigheid is natuurlijk nooit weg.

Daslook

Die daslook verbindt mij trouwens weer met een zus – hij kwam namelijk zomaar op nadat ik van haar een plant had gekregen voor in mijn voortuin. De knolletjes ervan zaten kennelijk in de aarde van die plant. Erg leuk, dat er nu iets groeit, vanzelf, waardoor ik even aan haar denk. En ik kan het nog in m’n eten doen ook!

Zo zie je maar: alles hangt met alles samen. De auto die een meerkoet doodrijdt, de meerkoet die weggehaald wordt door een mevrouw met wie ik een kort gesprekje heb wat mij weer verder aan het denken zet, en jij die dit leest. En misschien denk je: ‘daslook, dat staat ook bij mij in de tuin, kan je dat eten?’ Mooi toch, al die verbindingen?

Kijk maar eens hoe allerlei dingen, mensen, spullen, dieren, planten, plekken in jouw leven met elkaar samenhangen. Welke vaste paadjes heb jij, die je veel loopt of fietst? Wie kom je daar vaak tegen? Je kunt er een soort tekening van maken, die iets zegt over wie jij bent, hoe je leeft.