Helder en Intens Coaching

Leert je anders kijken naar hoogsensitiviteit

Of niet?

Had jij dat ook, dat je herkende in welke soort werk je op dit moment zit toen je mijn vorige blog las? Van veel lezers kreeg ik een enthousiaste en geïnteresseerde reactie: oh, is dat het? En hoe ga ik daar nu verder mee? Vandaar deze keer de volgende stap.

Hoe is het bij jou op je werk?

Je bent je inspiratie kwijt op je werk. Je verveelt je, en je vraagt je regelmatig af: “Is dit alles? Moet ik dit nog tot m’n pensioen doen?”

Je hebt al vaker aangegeven bij je baas dat je wel door wilt groeien, maar daar is geen mogelijkheid voor in deze baan en op deze afdeling. Iets heel anders is ook niet mogelijk bij dat bedrijf. En je weet eigenlijk niet wat je dan wel zou willen, maar in elk geval dit niet meer.

Het kan zelfs voorkomen dat je ’s morgens wakker wordt en denkt: “Oh help, niet weer zo’n dag! Was het maar weekend …”.

Zit het bij jou vaak zo in elkaar? Dit is wat je kunt doen (maar wees je ervan bewust dat het niet 1-2-3 is opgelost! Daarover verderop meer):

Van Sleur naar iets beters

Stap 1. Realiseer je dat je in Sleur zit – of in het gunstigste geval in Professionaliteit. Lees in het vorige blog nog even terug wat het verschil precies is. Hier geef ik een heel korte recap hoe je Sleur en Professionaliteit kunt herkennen.

Sleur is: een baantje dat je doet omdat je nu eenmaal geld moet verdienen. Saai, niet interessant of leuk, maar je hebt het nu eenmaal niet voor het kiezen, denk je.

Professionaliteit is: werk dat je goed kunt, en dat je best leuk vindt. Je krijgt er een redelijk inkomen van en kunt er je kwaliteiten vrij goed in kwijt. Niet spetterend, maar ook niet saai. Toch mis je wel het enthousiasme van het begin.

In welke zit jij, denk je?

Stap 2. Kies wat je wilt. Wil je eruit, verder, naar Bevlogenheid? Dat was de derde mogelijkheid die ik benoemde in dat vorige blog. Overigens heb ik dit niet zelf verzonnen, maar komt het uit het boek van Barrie Jaeger ‘Blijf je werk de baas voor hoogsensitieve personen’.

Wat is bevlogenheid dan ook alweer? Wanneer je werkt vanuit bevlogenheid, dan volg je je passie en je diepste drijfveren. Je bent bezig met werk waar je enthousiast over bent, dat verbonden is aan je waarden en waarin je je belangrijkste kwaliteiten en talenten kwijt kunt. Werk waar je altijd blij van wordt, waar je je energiek bij voelt, dat je nog zou doen als je er niet voor betaald werd. Werk waar je ook niet op de klok kijkt of het al tijd is, waarbij je niet aan het denken bent hoeveel dagen het nog is tot het weekend of tot je vakantie of tot je pensioen.

Dit zou je kunnen vergelijken met de verandering van rups tot vlinder: de vlinder is wat uiteindelijk de bedoeling is van het leven van de rups. De transformatie of metamorfose is waar je eigenlijk naar op zoek bent als je naar Bevlogenheid wilt.

Wil jij dit ook?

Als je op deze vraag Nee antwoordt, kun je nu stoppen met lezen.

Stap 3. Als je dit nu leest, neem ik aan dat je graag vanuit bevlogenheid zou willen werken. Zoals ik al zei, heb je daar wel wat voor te doen. Dat komt niet zomaar in je schoot geworpen. Maar – het kan wel heel leuk en inspirerend zijn om ermee bezig te gaan!

Maak eerst de balans op van je huidige en je vorige werk. Welke dingen vind/vond je geweldig om te doen? Welke dingen vind en vond je stomvervelend? Waar vind jij uitdaging in? Waar word je blij van als je dat mag doen?

Kijk ook wat je goed kunt, welke kwaliteiten en talenten je hebt, en welke de belangrijkste zijn daarin. Waar zit de overlap tussen ‘heel graag doen’ en ‘heel goed kunnen’?

Ga dan eens praten met mensen die jou goed kennen, en vertel hen wat je het liefste doet. Dat kan gaan over ‘dingen tekenen’ of ‘plannen maken’ of ‘met mensen praten over wat hen dwars zit’ (een van de dingen waar ik bij uit kwam). Ga er dieper op in, vraag je gesprekspartner om het uit te diepen met jou, om jou vragen te stellen erover. Dan kom je namelijk verder in wat nou maakt dat je dit precies zo geweldig vindt om te doen. Denk in dit stadium nog vooral NIET in termen van banen, werkplekken of soorten bedrijven waar je zou kunnen werken. Maak dat het gaat over bezigheden, dingen waar je tijd aan besteedt.

Stap 4. Onderzoek wat je van wezenlijk belang vindt in het leven. Wat zijn je waarden? Wat wil je ontzettend graag voor elkaar krijgen? Wat is het belangrijkste dat veranderd zou moeten worden in de wereld, of dat mensen zouden moeten weten of doen, volgens jou? En wat maakt dat jij dat zo ontzettend belangrijk vindt?

Stap 5. Combineer de uitkomsten van stap 3 en stap 4, dan vind je het werk dat jou bevlogen kan maken. Bespreek dat weer met verschillende mensen om tot een goeie omschrijving te komen.

Stap 6. Maak een plan, zodat je langzamerhand kunt groeien naar dit werk – door van baan te veranderen, door een opleiding te volgen, door voor jezelf te beginnen. Begin met kleine stapjes, praat er veel over met andere mensen, zoek mensen die dit soort werk al doen, zoek voorbeelden en rolmodellen. En kom in actie!

Best wel een hoop werk, hè?

Waarom zou je zoveel moeite doen? Je zit misschien toch eigenlijk wel prima waar je zit, beetje saai maar het verdient tenminste. En je hoeft misschien niet zo je best te doen, dus “blijf zitten waar je zit en verroer je niet”, dan wordt het ook niet moeilijk. Je weet per slot van rekening wat je hebt, maar je weet niet wat je kunt krijgen. Misschien lukt het allemaal niet, of valt het toch tegen.

En toch … het blijft vaak kriebelen. Bij mij kostte het een paar jaar en een burnout, voor ik door had dat ik ECHT iets moest veranderen. Ik gun jou dat je geen burnout nodig hebt, maar dat je vanaf nu al dingen kunt veranderen. Ook ik heb daarna nog een paar keer een saai baantje gedaan omdat ik nu eenmaal geld moest verdienen. En ook daarin kwam ik er (gelukkig heel snel!) achter dat ik er echt mee moest stoppen omdat het echt slecht voor me was. Ik gunde mezelf dat ik werk ging doen dat me liet stralen en spetteren van plezier. Gelukkig had ik de mogelijkheid om dat te doen.

Dit levert het je op:

  • gelukkig zijn,
  • blij zijn met je werk,
  • stralen als je over je werk vertelt,
  • de uitdagingen vinden die jij heerlijk vindt,
  • de kennis ontwikkelen die je interessant vindt, en
  • werken met mensen die fantastisch bij jou passen.

Vooral als je hoogsensitief bent, is dit zó belangrijk. Omdat werk waarin je niet op je plek bent, energie vreet. Het zuigt als het ware de energie uit je. Bij sensitieve mensen kost het meer concentratie en energie om te negeren dat iets niet bij je past, dat je het vreselijk vindt, dat je je dood verveelt. Meer dan bij andere mensen.

Wat kun jij NU het beste doen om dit te bereiken?

Dit is best een hoop om in je eentje uit te zoeken. Ik wil je hier met alle liefde bij helpen, omdat ik het zo ontzettend belangrijk vindt dat mensen datgene doen dat optimaal bij hen past, en waar ze blij van worden. Daar word ik ook blij van!

Als je hier verder mee wilt, kun je een gratis adviesgesprek aanvragen – ik bel je dan om hier samen over te sparren.