Helder en Intens Coaching

Leert je anders kijken naar hoogsensitiviteit

“Zin in het leven hebben, hangt af van wat je denkt dat de zin van het leven is.”

Wat komt als eerste bij je op als dit leest? Wat gebeurt er bij jou als je hier eens over nadenkt?

Ik ging erover nadenken in de week nadat ik dit las, en dat doe ik meestal hardop, dan hoor ik tenminste wat ik denk!

En dit is wat er gebeurde:

Zin van …

Ik begon bij kleine praktische dingen – wat is de zin van de boterham die ik eet, het werk dat ik nu doe (dingen typen, m’n website mooi maken), wat is de zin van de keuze tussen fietsen naar de winkels of met de auto gaan, enzovoort. Iedere keer dat je een keuze maakt voor het één of het ander, doe je dat vanuit een bepaalde overtuiging. Of je dat nu bewust wéét op dat moment, of niet.

Er zit altijd een gedachte achter. “Ik ga met de fiets want dat is gezonder” – of het is sneller, bij korte stukjes, of ik vind het lekker om te fietsen – noem maar op. Er zit altijd wel iets in je hoofd, of je dat nu ‘hoort’ of niet. Let maar eens op wat je in gedachten tegen jezelf zegt wanneer je twijfelt of je het ene zult doen of het andere. Een boterham met kaas of eentje met appelstroop?

Ik bedoel hier niet mee dat je bij alles wat je doet moet gaan nadenken. Het is volgens mij een automatisch proces in je hersenen, dat er gedachten zijn over wat je doet.

Maar let eens op wat je denkt bij deze kleine keuzes. Wat is de zin van kaas eten, in plaats van appelstroop? Welke zin zie jij in de dagelijkse dingen die je doet? En wat betekent het precies als je zegt: “ik heb zin in een boterham met appelstroop”?

Gezond voelen

Wat mij betreft: het gaat soms over dat iets gezonder is, dat wil zeggen dat ik me er goed door voel, lichamelijk. Het maakt me sterker, of energieker, en daar word ik blij van.

En wat is de zin dáárvan dan?

Gezond zijn heeft voor mij zin, omdat ik dan kan doen wat ik graag wil: werken aan iets dat ik fijn vind om te doen, een rijk sociaal leven hebben, enzovoort. Vul maar in wat jij de zin vindt van gezond zijn.

Zin in …

En dan kom ik weer bij ‘zin in …’: wanneer je ’s morgens wakker wordt, en je dag voor je ziet, is het gemakkelijker om uit bed te komen als je dag er leuk uit ziet. Als je zin hebt in wat je gaat doen en meemaken. Waar heb jij zin in, wanneer je je dag begint? Waar kijk je naar uit wanneer je ’s avonds in bed ligt, en vooruit kijkt naar morgen?

Vandaar uit kun je kijken naar het grotere plaatje: wat is de zin van het dagelijks opstaan, van jouw huidige leven? Oftewel: waar doe je het voor? Niet: welk doel probeer ik te bereiken (veel geld ofzo), maar wat zorgt ervoor dat ik door blijf gaan? Zoals een vroegere collega uit Nigeria altijd tegen mij zei als ik vroeg hoe het met hem was: “still breathing”. Wat zorgt ervoor dat jij blijft ademen?

Of: wat maakt dat je zin in je dag hebt, in het komende jaar, in de rest van je leven?

Samenhang

Voel je de samenhang tussen ‘zin in …’ en ‘zin van …’ ?

Misschien is het ook wel een te grote vraag, naar wat je ziet als de zin van je leven. Misschien is het simpeler om te kijken of je zin ervaart in je dagelijkse dingen, en is dat genoeg.

Er is nog een andere vraag die door me heen speelt:

Hoe slaat de balans door, wanneer je bijvoorbeeld werk doet waar je geen zin meer in hebt om allerlei redenen, maar je ziet de zin ervan nog wel in: het betaalt bijvoorbeeld de rekeningen. Wat zorgt er dan voor dat je genoeg zin ervaart om het te blijven doen? Of slaat de balans door naar de andere kant en geef je er de brui aan? Dan zoek je wat anders, of neem je een tijd vrijaf als dat kan.

En werkt het ook andersom, als je er zin in hebt, geef je er dan zin aan, of vind je dan vanzelf dat iets zin heeft?

Veel vragen, waar ik ook maar deels antwoord op heb gevonden. Die vragen komen ook regelmatig terug, zoals in de blogs over belangrijke levensvragen en intuïtie. Omdat je als hoogsensitief mens diep doordenkt over dingen, en behoefte hebt aan een antwoord op de vraag “hoe zit het eigenlijk”?

Lange termijn

Daarbij heb ik gemerkt dat ik meer zin in mijn leven heb wanneer ik dingen kan doen die ik fijn vind om te doen en die ik zinvol vind. Dus kort gezegd: als ik de zin van iets zie, heb ik er ook bijna vanzelf zin in. Alleen is de ‘zin van iets’ soms tegenstrijdig. Om op het gebied van eten te blijven: zoete dingen hebben zin omdat dat lekker is, mijn smaakpapillen houden daarvan, en mijn emoties ook. Maar teveel zoete dingen hebben geen zin want ik word er minder gezond van.

Dan kom je op het effect op langere termijn versus het effect op kortere termijn. De keuze daartussen (lekker op korte termijn versus minder gezond op langere termijn) heeft volgens mij ook weer te maken met wat zin heeft. Hoe zwaar weegt het op het grote geheel, of ik vandaag 1 koekje eet? Heeft het zin om mezelf alles te ontzeggen waar ik ook plezier aan beleef, om 100% gezond te zijn? Ook al beleef ik plezier aan 100% gezond te zijn, dat andere plezier is er ook …

Het gaat ook om de grootte van de zin van iets – als de zin die je ziet in je bezigheden sterk genoeg is, kun je jezelf makkelijker ertoe zetten het te doen wanneer je er eigenlijk niet zoveel zin in hebt. “Dan máák je maar zin”, zei mijn moeder dan. En dat is makkelijker als je de zin ervan in ziet.

Heeft het zin? Heb je er zin in?