Helder en Intens Coaching

Leert je anders kijken naar hoogsensitiviteit

Dat zei een marktkoopman op de markt tegen me, half maart, en het ontroerde me. Veel dingen zijn vrij plotseling zo sterk veranderd! Het zijn rare tijden, en we moeten een deel van onze gewoontes veranderen. Zoals afstand houden, veel vaker en bewuster handen wassen, binnen blijven bij een hoestje, anderen in onze omgeving helpen op een manier die we normaal misschien niet zouden doen.

Veranderen van je gewoontes is niet gemakkelijk. Maar op dit moment (vanwege de coronacrisis) wel ontzettend belangrijk! Voor jezelf, en vooral ook voor de kwetsbaren en ouderen om ons heen. En nóg sterker voor alle mensen in de zorg (verpleging, artsen, ambulancepersoneel, noem maar op), die zich nu de tandjes werken om alle corona-patiënten zo goed mogelijk te verzorgen.

Dus hoe je er ook over denkt of je zelf ziek zult worden als je besmet raakt: zorg goed voor jezelf! Zorg dat je niet besmet raakt, dan kun je het ook niet verspreiden.

Hoe doe je dat?

Hoe doe je dat? In deze rare en uitdagende tijden van corona-crisis, steeds veranderende richtlijnen en heel veel goedbedoelde (meestal …) adviezen via social media, hoe zorg je goed voor jezelf?

Nou ja, een deel is heel duidelijk: volg de richtlijnen van het RIVM over afstand houden, vaak je handen wassen (op de juiste manier en op de juiste tijdstippen), binnen blijven bij verkoudheid en koorts, enzovoort.

Daarnaast is er ook de noodzaak (nog sterker dan anders) om lichamelijk en geestelijk gezond te blijven. Lekker veel fruit en groente, heerlijke smoothies maken, dansen, yoga, gym met de tv, en als het kan even naar buiten in de zon en de frisse lucht!

En geestelijk? Zoek elkaar op! Niet fysiek dus, maar wel via Skype, videobellen, gewoon bellen, en wat voor manieren er maar zijn om op afstand contact te hebben. Zo kun je ook de verbondenheid ervaren met je geliefden.

  • Zoek de mensen op die jou voeden, en geef hen ook je steun terug.
  • Zoek uit waar je mensen kunt helpen die het nodig hebben.
  • Lees of luister boeken die jou steun geven en voeden met positieve ideeën.
  • Op social media: reageer en like bij berichten die jou een positief gevoel geven, dan zie je daar meer van. Dus laat de pessimistische naargeestige wanhopige berichten aan je voorbij gaan.
  • Mediteer, richt je aandacht naar binnen, luister meditatieve muziek of doe mindfulness oefeningen.

Bang, boos, onzeker …

Want ja, dit is een moeilijke tijd, en je mag best verdrietig, boos, wanhopig, ongerust, onzeker, of wat je maar bent, zijn. Ook dat hoort erbij. Maar laat je niet meeslepen daardoor.

Laat je vooral niet meeslepen door paniek van anderen, die denken dat ze voor een jaar allerlei boodschappen in huis moeten halen. 

Ik voelde ‘m ook hoor! Lege schappen in de winkels, ik hoorde mezelf denken “Oh dit is echt serieus, moet ik niet ook …?”. Om dan gelijk tegen mezelf te zeggen:”Nee, ik moet niet ook …! Ik heb genoeg in huis voor de komende week, en er is genoeg van alles in de voorraden van de winkels. Nee, er is genoeg.”.

Als je zoiets merkt bij jezelf:
Stop, wees je bewust van je emoties, adem door, en kijk er rustig naar. En neem de tijd om bij je emoties te zijn op een ander tijdstip, als je alleen kunt zijn met je innerlijk. Als je even je tranen kunt laten vloeien, je angst voelen, je onzekerheid. Wanneer je daar de tijd voor neemt, en het er laat zijn, kun je ook ervaren dat daaronder het vertrouwen zit, de hoop en zekerheid dat dit op een moment voorbij is. 

En kijk dan naar buiten: naar de lente! De bloeiende bomen, alle bolletjes die uit de grond zijn opgekomen en in bloei staan. Luister naar de vogels die je overal kunt horen. Snuif de frisse voorjaarslucht op, op je balkon, uit je raam, en tijdens je wandeling naar de winkels voor die noodzakelijke boodschappen. Dat is er ook allemaal!